tiistai 23. syyskuuta 2014

Syysherkku juureksista, osa 1





JUURESSOSEKEITTO
(Isolle katraalle. Jos vähempi väkee, puolita annos)

n.2 litraa vettä

7 isohkoa perunaa (n.1,5kg)

6 isoa porkkanaa

muutama nauris

reilu pala lanttua

3 sipulia

2 valkosipulin kynttä

lipstikkaa silputtuna noin reilu teelusikka

musta- ja valkopippuria yhteensä noin 1tl

pari tl suolaa

persiljaa,  sekä keittoon että koristeluun

(halutessa kasvislientä)



Kaikki kattilaan ja kiehumaan. Uudet juureksethan kypsyy melko nopeasti, puolessa tunnissa. Mutta itse tykkään keittää hartaasti ja pitkään! Tänäänkin miedolla lämmöllä reilun tunnin. Tällöin juuresten ihana, makea maku korostuu entisestään. Eikä erillisiä kasvisliemiä tarvita.

Kun juurekset valmiita, kaada yli puolet keitinliemestä puhtaaseen astiaan talteen. Sitten vaan sauvasekoittimella soseeksi. Tässä vaiheessa, kun sose melko tasaista, lisäile keitinlientä sen mukaan, minkä vahvuista keittoa haluat.

Maista suola. Tarvittaessa lisää sitä. Ja jos tarvetta, niin valkopippuriakin.

Sitten vain samettinen herkku lautaselle!
Koruksi persilja!
Ja päälle hento loraus oliiviöljyä tuomaan hyviä rasvoja!

Nauti tuoreen leivän kanssa.
Ja päälle kunnon kulaus piimää!!






Mukavasti lämmitti tämä keitto näin tuulisena päivänä! Pohjoisesta puhalsi jo niin napakka tuuli, että sai kyllä ulkonakin olla jo pipot ja hanskat kaikilla. Mutta onhan ensiviikolla jo lokakuu! Jotta johan se syksy saa ihan täydellä voimalla rynnistääkin!



Kiitos hyvästä päivästä!

3 kommenttia:

  1. NAM!!! Täällä yötä ja toisten unta valvoessa maistuisi tuollainen herkullinen, lämmittävä ja pehmeä keitto! :)

    VastaaPoista
  2. herkullisen näköistä! ite oon laittanu jotakin tuorejuustoa tms vielä sekaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuorejuusto toimii! Tekee vielä ekstraksi kermaisen tunnun.....

      Poista

On kiva, kun jätät viestiä vierailusta! Kiitos!